Organizmy modyfikowane genetycznie

Organizmy modyfikowane genetycznie

Rok tysiąc dziewięćset siedemdziesiąty trzeci. To właśnie wtedy nastąpił przełom w badaniach nad genetycznie modyfikowanymi organizmami. Czym jednak tak naprawdę jest popularne w ostatnim czasie GMO? Jak sama nazwa nieco już wskazuje, genetycznie zmodyfikowany organizm posiada zmieniony genom, który często zawiera również geny obcego pochodzenia. Badania nad wszczepianiem zmienionych fragmentów DNA budzą duże zainteresowanie świata naukowego. Warto jednak zaznaczyć, że w wielu przypadkach są również źródłem niepokoju. Świat podzielił się na zwolenników oraz przeciwników GMO. Spór pomiędzy obiema stronami nie jest wcale umowny. Niektóre kraje chętnie uprawiają na swoich terenach genetycznie modyfikowane rośliny. Inne wprowadziły zakaz uniemożliwiający stosowanie takich metod w ogrodnictwie, sadownictwie czy rolnictwie. Temat okazuje się zatem niezmiernie interesujący i warto w podanych kontekstach rozpatrzeć wszystkie wady oraz zalety badań nad genetycznie zmodyfikowanymi organizmami oraz żywnością.

Genetycznie zmodyfikowana żywność

Dużo miejsca w badaniach nad genetyką poświęca się od wielu lat roślinom uprawnym. Dzięki wprowadzaniu oraz likwidowaniu niektórych genów naukowcy chcą uzyskać następujące rezultaty:

  • zwiększona odporność na szkodniki (owady, ślimaki, ptaki),
  • zwiększona odporność na infekcje bakteryjne,
  • zwiększona odporność na infekcje wirusowe,
  • zwiększona odporność na chemiczne środki ochrony roślin,
  • zwiększona wytrzymałość na złe warunki atmosferyczne,
  • zwiększona wytrzymałość na niekorzystne warunki środowiskowe,
  • opóźnione dojrzewanie,
  • intensywniejsza barwa (ta kwestia dotyczy przede wszystkim kwiatów ozdobnych),
  • intensywniejszy zapach (jak wyżej),
  • lepszy smak roślin jadalnych,
  • więcej wydawanych owoców.

Obecnie najczęściej modyfikuje się takie rośliny, owoce i warzywa jak ziemniaki, pomidory, kukurydza, bawełna czy tytoń. Na terenie naszego kontynentu popularnością cieszą się również modyfikowane buraki cukrowe oraz rzepak. Warto jednak podkreślić, że GMO cały czas się rozwija, a więc lista genetycznie modyfikowanych roślin uprawianych na polach cały czas rośnie.

Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta

Zwierzęce organizmy modyfikowane genetycznie to wciąż z wielu względów sfera ciesząca się mniejszym zainteresowaniem badaczy. Warto przede wszystkim zaznaczyć, iż procedury związane z modyfikowaniem genów zwierząt budzą duże kontrowersje. Dodatkowo są bardzo kosztowne i skomplikowane, ponieważ – jak nietrudno się domyślić – genom świni czy krowy jest bardziej zróżnicowany niż genom rośliny. Niemniej jednak prace badawcze związane modyfikacjom genów zwierzęcych prowadzone są od lat. Naukowcy dążą do tego, by zwierzęta rosły szybciej i były uodpornione na popularne i nierzadko również groźne choroby.

Za i przeciw, czyli spór o GMO

Liczba przeciwników GMO stopniowo maleje, jednak niektórzy badacze wciąż krytykują prowadzenie takich badań. Przeprowadzone analizy udowadniają, że genetycznie modyfikowana żywność często jest dużo zdrowsza niż naturalne pożywienie. Różne badania nie wykazały z kolei, że zmodyfikowane rośliny w jakiś sposób szkodzą społeczeństwom.

GMO na mapie

W Europie tylko kilka krajów nie popiera działań prowadzonych nad GMO. Komisja europejska zaakceptowała do dzisiaj około pięćdziesiąt zmodyfikowanych odmian. W Australii żywność modyfikowana genetycznie musi być specjalnie oznakowana, jednak nie jest zakazana. W Ameryce Południowej i Północnej większość krajów akceptuje GMO. To właśnie stamtąd oraz z Azji pochodzą główni producenci GMO. W Afryce GMO produkują oraz importują Ghana, Nigeria i Kenia.

Metody genetycznej modyfikacji

Obecnie badania GMO skupiają się wokół kilku standardowych rodzajów genetycznej modyfikacji. Najwięcej kontrowersji budzi modyfikacja polegająca na wprowadzaniu genów jednego organizmu do organizmu należącego do całkiem innego gatunku. Innymi słowy – jeśli jakieś zwierzę lub roślina nie posiadają ważnej dla swojego rozwoju cechy, badacze starają się „przeszczepić” pożądany gen z innego źródła. Genetyczne modyfikacje wiążą się również z kopiowaniem atrakcyjnych genów. Na przykład odpowiedzialnych za wzrost bądź rozmnażanie. Popularna modyfikacja w badaniach nad GMO dotyczy także aktywności niektórych genów. Tę ostatnią można zmieniać (w jedną lub drugą stronę),by w efekcie organizm funkcjonował sprawniej.

Wydaje się, że organizmy modyfikowane genetycznie jeszcze przez jakiś czas będą budziły w niektórych kręgach kontrowersje. Z drugiej strony trzeba oczywiście przyznać, iż prace środowisk naukowych w kontekście GMP rzeczywiście przyniosły wiele dobrego. Zarzuty przeciwników związane z ingerowaniem w naturę okazują się nieco bezpodstawne, jeśli zwrócimy uwagę na kilka interesujących faktów. Człowiek od dawien dawna mieszał się w działanie natury. Międzygatunkowe krzyżówki zwierząt i roślin stosowane były już w starożytności. Efektem takich krzyżówek jest chociażby muł – połączenie klaczy konia i ogiera osła. Co więcej, wszystkie badania prowadzone nad genetycznie modyfikowanymi organizmami mają przecież poprawić jakość życia. Jeśli taki cel będzie przyświecał naukowcom cały czas, popularność GMO z pewnością będzie cyklicznie rosła.

Zostaw swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *